Zorg bij kraambed en nacontrole

Als de bevalling achter de rug is gaan jullie als kersverse ouders de kraamweek in. Dit is de eerste week na de bevalling. Een bijzondere periode die in het teken staat van blijdschap, herstellen en het leren kennen van jullie zoon of dochter. Ook tijdens deze periode staan wij voor jullie klaar.

Controles tijdens de kraamweek

Wanneer de bevalling goed is verlopen, zijn jullie tijdens de eerste kraamweek thuis. De eerste acht dagen na je bevalling heb je kraamzorg, indien nodig blijft zij 10 dagen. Onze verloskundige houden nauw contact met jullie en komen ook thuis langs. Ze voert medische controles uit en helpt eventueel bij het geven van tips over de (borst)voeding. Daarnaast zijn we, net als tijdens de zwangerschap, 24 uur per dag bereikbaar voor zorgen of dringende vragen, ook nog tot zes weken na de bevalling. Indien nodig komen wij vaker langs.

Ook als je een medische indicatie hebt gehad tijdens je zwangerschap, en je je zwangerschapszorg van het ziekenhuis hebt gekregen, nemen wij als verloskundige de zorg van het ziekenhuis over zodra je het ziekenhuis met je kindje verlaat. Het is dan ook verstandig om je bij ons aan te melden voor je kraambed controles. Dit moet je als je medisch bent regelen naast het regelen van kraamzorg.

Kraamzorg

De kraamzorg leert je de eerste week veel over de verzorging en voeden van je kindje. Ook voert zij medische controles uit en overlegd bij twijfel met de verloskundige. Wij werken dan ook nauw samen. Bij Femme ’t Gooi in Naarden werken we graag met zelfstandige kraamverzorgers en kraamverzorgsters van grotere kraambureau’s. We raden je aan om je kraamzorg zo spoedig mogelijk te regelen, in ieder geval voor 12 weken zwangerschap. Tijdens onze kennismaking geven wij je hier ook gerichtere tips voor.

Professionele zorg bij borstvoeding

Ondervind je problemen tijdens het voeden van je kindje? Twijfel je of het voeden goed gaat? Dan kun je een afspraak maken met lactatiedeskundige Heleen Hilgers. Onze lactatiedeskundige is een professional op het gebied van borstvoeding. Zij geeft je advies tijdens je zwangerschap en begeleidt je tijdens het geven van borstvoeding. Ze legt je meer uit over het aanleggen, kolven of de melkproductie. Samen kijken we jullie wat het beste is voor jou en je kindje en waar jullie je goed bij voelen.

Nacontrole, 6 weken na de geboorte

Zes weken na de bevalling zien wij jou, je partner en jullie kindje graag terug in onze praktijk. Samen met de verloskundige kijken jullie dan terug op de zwangerschap en de bevalling. Daarnaast willen we graag weten hoe het ouderschap jullie bevalt en of er nog bijzonderheden zijn. We bespreken zaken als: vaginaal bloedverlies, je bekkenbodem en anticonceptie. Als laatste meten we je bloeddruk en controleren we of je buikspieren weer hersteld zijn. Als er bijzonderheden zijn kunnen wij je doorverwijzen naar één van onze zorgverleners.

Handvaten voor ritme en slaapgedrag baby

In de zwangerschap heb je mogelijk al kennis gemaakt met Melanie van de Babyfee tijdens de voorlichting over de babyperiode. Maandelijks houdt slaapcoach Melanie ook een Moeder en kind bijeenkomst met een klein groepje moeders met baby’s rond de 6 weken. Het doel van deze bijeenkomst is meer kennis vergaren over ritme en hoe je de basis legt voor goede slaapgewoontes, door meer kennis over slapen vooraf te hebben, ipv achteraf, en we laten zien hoe je een onrustige baby kunt kalmeren.

Zorgen over mijn kindje

Bijna elke moeder heeft wel eens zorgen om haar kindje. Drinkt hij wel genoeg? Waarom huilt ze? Spuugt ze niet veel te veel? Met al dit soort zorgen mag je ons altijd bellen. Wij zullen met je meedenken en indien nodig doorsturen naar een zorgverlener. Zo werken we samen met een osteopaat en een kinderfysiotherapeut. Zij kunnen je kindje helpen wanneer hij of zij bijvoorbeeld overmatig spuugt, veel huilt of een voorkeursverhouding heeft.

Babymassage

Een babymassage is niet alleen heerlijk ontspannend voor je baby, het is ook goed voor de bloedsomloop. Het versterkt de spieren en houdt de gewrichten soepel. Aan de andere kant is een babymassage ook ideaal om goed contact te maken. Het verbetert namelijk de hechting met je kindje. Je kunt je baby masseren vanaf 6 weken tot ongeveer 9 maanden. Jade Calitz van The Rub verzorgt babymassages en cursussen.

Geen roze wolk?

Tijdens de zwangerschap kijken jullie vol verwachting uit naar de komst van jullie kindje. Het komt echter voor dat je na de geboorte niet alleen blijdschap ervaart. Soms doordat je een enorm pittige bevalling hebt gehad, maar ook als het allemaal voorspoedig is verlopen kan dit gebeuren. Sombere gevoelens zijn tot op zekere hoogte heel normaal. Het ouderschap komt samen met veel verantwoordelijkheden, zorgen en slapeloze nachten. Maar spelen vervelende stukken van je bevalling continue door je hoofd of heb je het idee dat je sinds de geboorte regelmatig sombere en onzekere gevoelens hebt? Neem dan echt contact op met Robin van der Loos, onze coach, zij kan je verder begeleiden. Een op de vier vrouwen ervaart deze gevoelens, dus voel je niet alleen. Femme ’t Gooi houdt niet op na 9 maanden, wij zijn er om je te helpen je weer beter te gaan voelen!